Surówka z marchewki i jabłka


Bardzo prosta, a do tego bardzo zdrowa surówka do obiadu, znana pewnie każdemu z dzieciństwa. Dzieciaki i dorośli ją uwielbiają. Jest lekko słodka i orzeźwiająca. Podaje się ją najczęściej do obiadów mięsnych, ale smakuje również sama, jako zdrowa przekąska. Możecie ją wzbogacić o posiekane orzechy włoskie lub rodzynki.
Zwróćcie uwagę, aby marchewki były jędrne i świeże. Będą wtedy najbardziej soczyste. Jabłka wybierzcie również soczyste, najlepiej lekko kwaskowate. Jeśli ktoś nie chce używać cukru, może go pominąć. Bardzo dużo zależy od słodkości marchewki i jabłek.
Składniki na ok. 5 porcji:
- 500 g marchewki
- 2 średniej wielkości jabłka (ok. 250 g)
- 2 łyżki soku z cytryny (potrzeba ok. ½ cytryny)
- ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju (używam rzepakowego, słonecznikowego lub lnianego)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć do miski na tarce o średnich oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. (Odcinam jedną końcówkę marchewki, a drugą zachowuję, aby łatwiej było trzymać marchewkę przy ścieraniu. Po starciu marchewki, drugą końcówkę również wyrzucam).
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć do tej samej miski na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, szczyptę soli i olej. Wymieszać.
- Surówkę można podawać od razu lub krótko schłodzić. (Według mnie najlepsza jest zaraz po przygotowaniu).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!