Mizeria z ogórka, rzodkiewki i jabłka


Chrupiąca sałatka ze świeżego ogórka, rzodkiewki i jabłka. Lekko słodka, chrupiąca, soczysta, szybka i pyszna. Idealny dodatek do różnych potraw.
Składniki na ok. 4- 5 porcji:
- 1 długi ogórek szklarniowy
- 4 większe rzodkiewki
- 1 małe jabłko
- 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego (ok. 10% tłuszczu)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub białego, winnego)
- 1 łyżeczka soli
- czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku
- 1- 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Ogórka, rzodkiewkę i jabłko umyć i osuszyć.
- Ogórka obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki.
- Plasterki umieścić w misce i posypać 1 łyżeczką soli. Wymieszać i pozostawić na ok. 15 minut.
- W międzyczasie wymieszać w miseczce jogurt z miodem, octem, cebulką, papryką w proszku i pieprzem.
- Rzodkiewki pokroić w cienkie półplasterki.
- Jabłko obrać, pokroić w ósemki, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w poprzek w cienkie plasterki.
- Po 15 minutach odlać wodę, którą puściły ogórki. Dodać plasterki rzodkiewki i jabłka. Polać sosem i wymieszać. Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4- 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!