Ćwikła


Ćwikła, czyli buraki z chrzanem. Idealny dodatek do wędlin, mięs i jajek lub też do obiadu jako surówka. Nie powinno jej zabraknąć na świątecznym stole zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc.
Składniki na ok. 800 ml:
- 750 g buraków
- ok. 100 g korzenia chrzanu (waga po obraniu) lub chrzanu ze słoika*
- sok z 1 cytryny
- ok. 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Buraki upiec w piekarniku lub ugotować do miękkości bez obierania. (Polecam wersję w piekarniku. Przepis znajduje się tutaj: "Pieczone buraki").
- Buraki obrać, najlepiej jeszcze lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).
- Chłodne zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach. (Można zetrzeć również na drobno lub pokroić nożem na małe kawałki, jak wolicie).
- Obrany korzeń chrzanu zmiksować w malakserze lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ok. ½ chrzanu przełożyć na sitko wyłożone gazą i przelać ok. ½ szklanki wrzątku. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie dobrze odcisnąć. (Jeśli lubicie bardzo ostrą ćwikłę, to można chrzanu nie parzyć). Chrzan przełożyć do miski z burakami. Dodać resztę chrzanu i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier i wymieszać. (Chrzan ze słoika już jest gotowy. Przekładamy go do buraków i dodajemy cytrynę i cukier).
- Ćwikłę najlepiej schłodzić przez kilka godzin lub noc. Następnie schłodzoną spróbować i ewentualnie doprawić.
- Przechowywać w słoiku w lodówce do 1- 2 tygodni. Można ją również zapasteryzować i wtedy przechowywać dłużej.
Uwaga:
* Decydując się na chrzan ze słoika, proszę wybrać taki słoiczek, który ma w składzie jak najwięcej chrzanu i jak najmniej dodatkowych składników, bez konserwantów oraz nie zawiera w składzie śmietany.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 800 ml |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!