Buraczki na ciepło do obiadu


Podsmażane buraki na ciepło to pyszny i wartościowy dodatek do obiadu. Bardzo proste do przygotowania. W szybkiej wersji można sięgnąć po gotowane buraki ze sklepu, pakowane hermetycznie. Jednak najbardziej aromatyczne są upieczone w piekarniku. Polecam podawać z mięsem i ziemniakami.
Składniki na ok. 650 ml:
- 500 g buraków
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego (masła lub oleju rzepakowego)
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
- sól, pieprz
- ok. 1 łyżeczki cukru (opcjonalnie, ja nie dodaję)
Sposób przygotowania:
- Buraki upiec w piekarniku lub ugotować do miękkości bez obierania. (Polecam wersję w piekarniku. Przepis znajduje się tutaj: "Pieczone buraki").
- Buraki obrać, najlepiej jeszcze lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).
- Chłodne zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach. (Można również na małych).
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle (lub oleju), aż się zeszkli.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starte buraki, sól, pieprz i ocet. Wymieszać i chwilę podsmażyć, aby całość zrobiła się ciepła. Na końcu wmieszać śmietanę i ewentualnie cukier do smaku.
- Podawać od razu na ciepło.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 650 ml, ok. 7 porcji |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!