Lemoniada malinowa


Na upalne dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiający napój. W sezonie malinowym proponuję dodać do zimnej wody mineralnej świeże maliny, cytrynę i miętę, a całość osłodzić syropem malinowym lub syropem z kwiatów czarnego bzu. W ten oto sposób otrzymamy pyszną, ładnie wyglądającą lemoniadę malinową
Składniki:
- 1,5 litra schłodzonej wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej)
- ok. 250- 300g malin
- 1 cytryna
- garść listków mięty
- parę łyżek syropu malinowego (do smaku)
- parę kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Cytrynę umyć, osuszyć i obrać cienko skórkę. Wycisnąć sok z cytryny. Sok i skórki przełożyć do dużego dzbanka (o ok. 2 litrów pojemności).
- Dodać maliny i listki mięty. Zalać schłodzoną wodą mineralną i posłodzić syropem.
- Przed podaniem dodać parę kostek lodu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 szklanek |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.