Smoothie bowl ze szpinakiem i kiwi

Zielony, gęsty, owocowo- warzywny koktajl serwowany w misce na śniadanie. To zielone smoothie przygotowane jest z kiwi, banana i świeżego szpinaku. Udekorowane jest plasterkami kiwi , banana i nasionami chia. Dzięki dodatkowo mrożonych bananów smoothie jest wystarczająco gęste, aby utrzymać całą dekorację. Do tego chłodzi, orzeźwia i syci. Bardzo dobra kompozycja smakowa. Pyszne, zdrowe śniadanie lub przekąska.

Składniki na ok. 450 ml (1 duża porcja lub 2 małe):

Smoothie bowl:

  • 2 banany, mrożone
  • 2 kiwi
  • 50 g świeżego, młodego szpinaku
  • 2 łyżki cytryny

Do dekoracji:

  • pół banana
  • kiwi
  • nasiona chia

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyć.
  2. Kiwi umyć, obrać i pokroić na kawałki.
  3. Do blendera przełożyć szpinak, kiwi, plasterki mrożonych bananów oraz sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę.
  4. Mus przelać do miski. Udekorować plasterkami banana i kiwi. Posypać nasionami chia. Podawać od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 1- 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Smoothie bowl ze szpinakiem i kiwi