Ogórki kiszone

Ogórki kiszone na zimę. Ogórki kiszone mają wielorakie zastosowanie. Są dodatkiem do obiadu np. zupy ogórkowej lub drugiego dania, sałatek np. jarzynowej, czy na kanapki. Do kiszenia ogórków poza ogórkami należy użyć kawałka świeżego korzenia chrzanu, kopru włoskiego, czosnku, liści chrzanu, czarnej porzeczki, wiśni lub winogrona oraz zalewy z gorącej wody i soli niejodowanej najlepiej kamiennej do przetworów. W sprzedaży można już dostać gotowe wiązanki przypraw do kiszenia i nie trzeba kupować wszystkich składników oddzielnie.

Składniki na 4 słoiki litrowe:

  • 2 kg małych* lub średniej wielkości, świeżych i twardych ogórków gruntowych
  • kawałek korzenia chrzanu
  • pęczek kopru włoskiego (z baldachimem i łodygą)
  • 1 duża główka czosnku
  • 4 liście chrzanu (lub winogrona, wiśni, czarnej porzeczki)
  • 2 litry wody
  • 4 płaskie (lub dwie kopiaste)** łyżki soli najlepiej kamiennej do przetworów

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyć w zimnej, bieżącej wodzie. Jeśli nie są świeżo zerwane to dobrze jest je dodatkowo zalać zimną wodą i pozostawić na ok. 2 godziny, aby były jędrne. Następnie przepłukać ponownie zimną wodą.
  2. Słoiki i zakrętki dobrze umyć i wyparzyć wrzątkiem.
  3. Liście i korzeń chrzanu oraz koper przepłukać zimną wodą. Chrzan obrać i pokroić w podłużne paski.
  4. Czosnek podzielić na ząbki. Można, ale nie trzeba ich obierać. Można je dodatkowo lekko zmiażdżyć nożem.
  5. Na dno słoików włożyć po liściu chrzanu i gałązce kopru. Poukładać ciasno ogórki pionowo, jasną stroną ogórków do góry, starając się powciskać ich jak najwięcej. Pomiędzy wcisnąć ząbki czosnku (po ok. 3 sztuki na słoik) i paski chrzanu. Na ogórkach ułożyć ciasno tym razem poziomo ogórki.
  6. Zagotować 2 litry wody. Dodać sól i wymieszać do rozpuszczenia.
  7. Ogórki zalać gorącą wodą z solą do przykrycia. Ważne, aby ogórki były całkowicie pokryte zalewą.
  8. Przed zakręceniem słoików, sprawdzić czy zakrętki i góra słoika są suche. W razie potrzeby wytrzeć czystą ściereczką. Słoiki mocno zakręcić i postawić na ściereczce/ ręcznikach papierowych lub talerzach, ponieważ zalewa może podczas pierwszych dni wydostawać się spod zakrętki. Jest to normalne na początku procesu fermentacji.
  9. Pozostawić w temperaturze pokojowej (ok. 20- 25°C), w miejscu nienasłonecznionym na 4 dni. Słoiki powinny się po tym czasie domknąć. Najlepiej przechylić słoik. Zalewa nie powinna wyciekać. (Jeśli wycieka, to takich ogórków nie można przechowywać do zimy. Takie ogórki można zjeść jako małosolne, albo pozostawić, aż się ukiszą i zjeść w krótkim czasie).
  10. Słoiki schować w chłodniejszym miejscu np. w piwnicy lub spiżarni do całkowitego ukiszenia na co najmniej 3 tygodnie lub na zimę.

Uwagi:

* Duże ogórki mają duże pestki i po ukiszeniu nie będą tak smaczne jak małe. Mogą wyjść też puste w środku.

Na jeden litrowy słoik potrzeba ok. 500 ml zalewy.

**Na jeden litr wody dodajemy 2 płaskie lub 1 kopiastą łyżkę soli. Dokładniejsza miara jest na płaskie łyżki.

Ogórki kiszone Ogórki kiszone