Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ryba na kwaśno

Ryba na kwaśno

Opiekana ryba w zalewie octowej.

Składniki na ok. 12 porcji:

  • 1kg filetów rybnych (mintaj, morszczuk, dorsz lub tilapia)
  • panierka: mąka pszenna, jajka i bułka tarta

Zalewa:

  • 1litr  i ½ szklanki wody
  • 2/3  szklanki octu 10%
  • 3 ½ łyżki cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 3 cebule pokrojone w talarki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Filety rybne posolić, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju.
  2. Składniki zalewy wymieszać i gotować 10 minut. Usmażone filety rybne przełożyć do glinianego naczynia i zalać ostudzoną zalewą. Odstawić na 3-4 dni.

Smacznego.

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (3)

  1. Gosia

Czy koniecznie musi to być gliniane naczynie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Proszę zalewę ostudzić. Dopiszę zaraz do przepisu, bo to ważne. Najlepiej układać w garnku warstwami: ryba, warzywa z zalewy, ryba itd. Na końcu zalać zalewą. Życzę smacznego :-)

  Załączniki
 
  1. Elżbieta

Witam. To coś dla mnie już mi cieknie ślinka,tylko mam pytanie czy zalać gorącą zalewą?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony