Ryba na kwaśno

Ryba na kwaśno

Opiekana ryba w zalewie octowej.

Składniki na ok. 12 porcji:

  • 1kg filetów rybnych (mintaj, morszczuk, dorsz lub tilapia)
  • panierka: mąka pszenna, jajka i bułka tarta

Zalewa:

  • 1litr  i ½ szklanki wody
  • 2/3  szklanki octu 10%
  • 3 ½ łyżki cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 3 cebule pokrojone w talarki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Filety rybne posolić, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju.
  2. Składniki zalewy wymieszać i gotować 10 minut. Usmażone filety rybne przełożyć do glinianego naczynia i zalać ostudzoną zalewą. Odstawić na 3-4 dni.

Smacznego.

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni