Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

01

Ciekawa i szybka do przygotowania przekąska. Lekko gorzki ser Gorgonzola super kombinuje się ze słodkim daktylem.  

Składniki:

  • daktyle suszone (najlepiej już bez pestek, ale mogą by też z pestkami)
  • ser pleśniowy typu Gorgonzola
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli daktyle są z pestkami, przeciąć je wzdłuż i wyciągnąć pestkę.
  2. Ser pokroić w słupki i włożyć do daktyli.
  3. Na górę położyć połówkę orzecha włoskiego.
  4. Przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi z książki: „Weihnachten“.

02

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Mika

Bardzo smaczne i wszystkim smakują Robię je od dawna ale zawsze z serkiem mascarpone. Polecam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Ulla dobry pomysł z takim lekko stopionym serkiem ;-)
Anthonyb jako deserek z pewnością jest pyszne :lol:

  Załączniki
 
  1. anthonyb

tak. Interesujace polaczenie. Musze sprobowac, ale to w okresie swiatecznym (tylko wtedy kupuje daktyle :-) )
Sprobuj kiedys nadziane mascarpone. Bardzo mi tak smakuja. W ramach deseru:-)

  Załączniki
 
  1. karmel-itka

ale bomba!
pomysł pierwsza klasa ;]
i dośc ciekawe zestawienie. daktyl i ser.

  Załączniki
 
  1. ulla

a jakby je tak lekko podgrzać w piekarniku .. boskie, boskie muszę wypróbować
http://www.kuchnianawzgorzu.pl

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

MZ, Gosiu jeśli lubicie tylko ser Gorgonzola to ta przystawka będzie Wam jak najbardziej smakować. Gosiu też nie używam za często daktyli, ale akurat miałam pół paczki i postanowiłam je wykorzystać 8) Może też pozostanie Ci kiedyś parę...

MZ, Gosiu jeśli lubicie tylko ser Gorgonzola to ta przystawka będzie Wam jak najbardziej smakować. Gosiu też nie używam za często daktyli, ale akurat miałam pół paczki i postanowiłam je wykorzystać 8) Może też pozostanie Ci kiedyś parę niewykorzystanych i spróbujesz tej przekąski :-*

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. gosiaa99

Daktyle zawsze mi sie kojarza z iscie krolewskim deserem. Co prawda malo ich uzywam, ale chetnie spobowalabym w takiej wersji
Pozdrawiam!
Milego weekendu

  Załączniki
 
  1. MZ

Ciekawe połączenie. Daktyli ci u nas dostatek, więc zapisuje przepis.
Pozdrawiam,
SWS

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony