Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Rolada szpinakowa z łososiem

Ta przystawka, od czasu kiedy po raz pierwszy ją przygotowałam, regularnie pojawia się na naszym stole. Dobrze wygląda, smakuje i jest łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • 200 g wędzonego łososia w plasterkach
  • 180 g mrożonego szpinaku ze śmietaną
  • 200 g startego sera żółtego
  • 200 g serka śmietankowego z ziołami
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmrozić i wymieszać z jajkiem.
  2. Masę szpinakową rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać z góry startym serem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ser lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Następnie rozsmarować serek śmietankowy i ułożyć na nim łososia.
  2. Całość zwinąć ściśle w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
  3. Roladę pokroić w cienkie plasterki.
Rolada szpinakowa z łososiem Rolada szpinakowa z łososiem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (19)

  1. Joanna Moderator

Emilio albo kupisz gotowy szpinak ze śmietaną, ale zrobisz go sama. Przeczytaj wcześniejsze komentarze.

  Załączniki
 
  1. Emilia

Chce zrobić ta rolade tylko niewiem jaki ten szpinak ze śmietana? Pomocy

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Gosiu chodzi o tę największą, płaską blachę z piekarnika. Jej rozmiar może się trochę różnić w zależności od piekarnika, ale tak ok. 30x 40cm.

  Załączniki
 
  1. Gosia

Na jaką brytfankę jest ten przepis, chodzi mi o wymiary;-)

  Załączniki
 
  1. Rav

Proponuję podać do tego sos sojowy. Smakuje wyśmienicie.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Natalio nie. Mieszać tylko rozmrożony szpinak z jajkiem, a następnie pieczesz z serem.

  Załączniki
 
  1. Natalia Roszak

Joanno, a czy szpinak po rozmrożeniu mam jeszcze podgotować i dopiero do wystudzonego dodać jajko? Wygląda smakowicie i chciałabym zrobić na urodziny męża.

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Połączenie łososia ze szpianakiem jest super. Ja czasem do szpinaku dorzucam odrobinę czosnku, do tego łosoś norweski wędzony Suempol.
Jeśli ktoś chce totalnie na zimno, to można zamiast ciasta francuskiego dać placki tortilli.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Kamilo tak, oczywiście.

  Załączniki
 
  1. Kamila

witam, chciałam się dowiedzieć czy jeśli zrobię dzien wczesniej tzn na wieczor ta rolade i zostawie zawiniętą w foli to bedzie dobra na drugi dzien??? Przepis wygląda wyśmienicie pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony