Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
19 Komentarzy
Rolada szpinakowa z łososiem

Ta przystawka, od czasu kiedy po raz pierwszy ją przygotowałam, regularnie pojawia się na naszym stole. Dobrze wygląda, smakuje i jest łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • 200 g wędzonego łososia w plasterkach
  • 180 g mrożonego szpinaku ze śmietaną
  • 200 g startego sera żółtego
  • 200 g serka śmietankowego z ziołami
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmrozić i wymieszać z jajkiem.
  2. Masę szpinakową rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać z góry startym serem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ser lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Następnie rozsmarować serek śmietankowy i ułożyć na nim łososia.
  2. Całość zwinąć ściśle w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
  3. Roladę pokroić w cienkie plasterki.
Rolada szpinakowa z łososiem Rolada szpinakowa z łososiem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 3 lat temu
    [b]Emilio[/b] albo kupisz gotowy szpinak ze śmietaną, ale zrobisz go sama. Przeczytaj wcześniejsze komentarze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 3 lat temu
    Chce zrobić ta rolade tylko niewiem jaki ten szpinak ze śmietana? Pomocy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 3 lat temu
    [b]Gosiu[/b] chodzi o tę największą, płaską blachę z piekarnika. Jej rozmiar może się trochę różnić w zależności od piekarnika, ale tak ok. 30x 40cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Na jaką brytfankę jest ten przepis, chodzi mi o wymiary;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rav · 3 lat temu
    Proponuję podać do tego sos sojowy. Smakuje wyśmienicie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Natalio[/b] nie. Mieszać tylko rozmrożony szpinak z jajkiem, a następnie pieczesz z serem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia Roszak · 4 lat temu
    Joanno, a czy szpinak po rozmrożeniu mam jeszcze podgotować i dopiero do wystudzonego dodać jajko? Wygląda smakowicie i chciałabym zrobić na urodziny męża.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 4 lat temu
    Połączenie łososia ze szpianakiem jest super. Ja czasem do szpinaku dorzucam odrobinę czosnku, do tego łosoś norweski wędzony Suempol.
    Jeśli ktoś chce totalnie na zimno, to można zamiast ciasta francuskiego dać placki tortilli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Kamilo[/b] tak, oczywiście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 4 lat temu
    witam, chciałam się dowiedzieć czy jeśli zrobię dzien wczesniej tzn na wieczor ta rolade i zostawie zawiniętą w foli to bedzie dobra na drugi dzien??? Przepis wygląda wyśmienicie:) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 lat temu
    Ja przygotowuję ciasto szpinakowe następująco: mrożony szpinak rozdrobniony z Horteksu odparowuję na patelni z odrobiną oliwy i przeciśniętym dużym ząbkiem czosnku. dodaję sól i pieprz i studzę. Do wystudzonego szpinaku dodaję 4 żółtka, mieszam, a następnie delikatnie mieszam z pianą ubitą z 4 białek. Rozkładam masę na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze z piekarnika i piekę całość 20 min. w temp.160 stopni.Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika nakładam farsz i zwijam roladę. Ja robię bez łososia, daję 2 serki Almette, suszone pomidory, pietruszkę, jajka na twardo posiekane i co mi jeszcze przyjdzie do głowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Roladki są rewelacyjne. Myślałam,że połączenie szpinaku z łososiem nie będzie w ogóle pasowało,ale grubo się myliłam!Gorąco polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Waldku[/b] jajko mieszasz z rozmrożonym szpinakiem (punkt 1).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    waldek · 5 lat temu
    A co z jajkiem??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Eli[/b] jeśli kupisz mrożony szpinak ze śmietaną to on jest już doprawiony i nic nie musisz robić. Jeśli sama chcesz zrobić szpinak ze śmietaną to kup rozdrobniony, dodaj śmietanę i wtedy dopraw do smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    eli · 5 lat temu
    szpinak ma być liściasty czy rozdrobniony? i czy w ogóle go nie przyprawiamy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 6 lat temu
    To trzeba zrobić na oko ;-) Może ok. 150g szpinaku mrożonego i 2- łyżki gęstej śmietany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    K. · 6 lat temu
    A co zrobic jesli szpinaku ze smietana nigdzie kupic nie mozna? w jakich proporcjach mieszac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 7 lat temu
    wspaniała!
    zawsze chciałam ją zrobic, ale nigdy jakoś się nie odważyłam...

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony