Tortilla al horno
- Szczegóły

Specjał kuchni hiszpańskiej, pokrojony najczęściej w 2,5cm kostkę. Podawany jest na zimno samodzielnie lub każda kostka połączona jest wykałaczką z kostką chleba.
Składniki:
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 zielone cebulki (dymki)
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 175g ziemniaków
- 5 jajek
- 100g kwaśnej, gęstej śmietany
- 175g startego sera Gouda lub Parmezanu
- 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
- sól, pieprz
- olej lub oliwa
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić i obrać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i pokroić w kostkę.
- Formę o wymiarach 18x 25cm wyłożyć folią aluminiową. Folię wysmarować olejem.
- Papryki oczyścić i pokroić w małą kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę.
- Zielone cebulki, razem z dolną białą częścią, pokroić drobno.
- Czosnek, zieloną cebulkę i paprykę zeszklić na patelni, na małej ilości oleju, na średnim ogniu. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno dodać do ziemniaków.
- Jajka, śmietanę, ser i szczypiorek wymieszać trzepaczką w dużej misce. Dodać zimne warzywa, doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.
- Całość wyłożyć do formy. Wyrównać z góry. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40min. (piekłam 50min.) na złoty kolor w temperaturze 190°C.
- Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Kolejno całość odwrócić na deskę do góry dnem. Ściągnąć folię i pokroić w kostkę.
Przepis pochodzi z książki: „Spanische Küche” World Food.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.