Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sigara böreği

Sigara böreği

Tureckie cygara. Smażone ruloniki z nadzieniem z sera feta, grubości palca. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można jeść je same, ale polecam podawać do nich tzatziki. Dobra przystawka na małe imprezy i wieczorne spotkania ze znajomymi.

Składniki:

  • ciasto yufka (3 płaty)
  • 200g sera feta
  • garść natki pietruszki
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ser feta rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i żółtka. Wszystko razem wymieszać.

2

  1. Ciasto pociąć na trójkąty.

3

  1. Niewielką ilość masy nałożyć u podstawy trójkątów. Ciasto zawinąć raz, zagiąć boki do środka i zwinąć do końca. Szpic trójkąta zmoczyć wodą, aby dobrze się skleił z ciastem.

4

5

6

  1. Cygara smażyć na głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoto- brązowy kolor. Wyciągać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
 

Kuchnia:

Turecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 36

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni

Sigara böreği Sigara böreği

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (6)

  1. Joanna Moderator

Ewo oczywiście. Nie ma żadnej różnicy ;-)

  Załączniki
 
  1. Ewa

a czy można byłoby użyć ciasta filo ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Olu wyjdzie trochę inne, ale można. Tylko ciasto francuskie wcześniej rozwałkuj.

  Załączniki
 
  1. Ola

Czy mogę zamiast ciasta yufka użyć ciasta francuskiego?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Anett ciasto yufka można kupić w sklepie tureckim, greckim lub w necie.

  Załączniki
 
  1. anett

Witam mam pytanie co to za ciasto i gdzie mozna je dostac bo nie kojarze dziekuje

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony