Zapiekane figi z fetą

Słodka przekąska ze świeżych fig, szynki parmeńskiej i sera feta.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 4 świeże figi
  • 40g sera feta
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • pieprz
  • 1- 2 łyżeczek miodu

Sposób przygotowania:

  1. Figi umyć, osuszyć i naciąć na krzyż, nie przecinając do końca.
  2. Ser feta rozgnieść widelcem. Oprószyć pieprzem i nałożyć łyżeczką do środka fig.
  3. Figi owinąć w plasterki szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub żaroodpornych miseczkach.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C, aż ser i szynka się przyrumienią.
  5. Podawać na ciepło polane miodem.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni