Zapiekane figi z fetą


Słodka przekąska ze świeżych fig, szynki parmeńskiej i sera feta.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 4 świeże figi
- 40g sera feta
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- pieprz
- 1- 2 łyżeczek miodu
Sposób przygotowania:
- Figi umyć, osuszyć i naciąć na krzyż, nie przecinając do końca.
- Ser feta rozgnieść widelcem. Oprószyć pieprzem i nałożyć łyżeczką do środka fig.
- Figi owinąć w plasterki szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub żaroodpornych miseczkach.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C, aż ser i szynka się przyrumienią.
- Podawać na ciepło polane miodem.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!