Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Kasztany jadalne

W sezonie jesiennym warto przygotować sobie na przekąskę kasztany jadalne. Ja jem je same, ale można je lekko posolić lub zjeść na słodko polane miodem. Często wykorzystuje się również purée z kasztanów jadalnych do przygotowania ciast i deserów. Kasztany jadalne są lekko sypkie i słodkawe.

Jak kupić dobre kasztany jadalne

Przy zakupie kasztanów jadalnych należy zwrócić uwagę, aby były one ładne, lśniące, nieuszkodzone, bez okrągłych dziurek oznaczających robaka w środku i przebarwień. Powinny być dość ciężki. Lekkie mogą być wysuszone w środku. Przy potrząśnięciu kasztanem powinno się mieć uczucie, że są pełne w środku. Jeśli kasztan będzie się poruszał w środku to oznacza to, że jest wysuszony. Dobrze jest również kasztany powąchać. Nie powinno się wyczuwać pleśni. Najpopularniejszymi metodami na przygotowanie kasztanów jadalnych jest pieczenie ich w piekarniku lub gotowanie w wodzie. Osobiście preferuję kasztany z piekarnika.

Pieczone kasztany jadalne

Składniki:

  • kasztany jadalne

Sposób przygotowania:

  1. Kasztany umyć, osuszyć i naciąć wypukłą stronę na krzyż.
  2. Kasztany przełożyć do garnka, zalać wodą i pozostawić na co najmniej 30 minut w wodzie. Kasztany powinny pozostać na dnie garnka. (Pływające na powierzchni kasztany najprawdopodobniej są uszkodzone lub robaczywe).
  3. Następnie osuszyć, przełożyć na blachę wypukłą stroną do góry.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzałka góra- dół). Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Kasztany piec ok. 25 minut, aż łupinka przy nacięciach otworzy się, wygnie się na zewnątrz.
  5. Obierać od razu gorące. Należy ściągnąć łupinkę łącznie ze znajdującą się pod nią skórką. (Nie jest to takie łatwe. O ile łupinkę łatwo ściągnąć, to obranie kasztanów ze skórki znajdującej się pod łupinką wymaga czasu i cierpliwości). Zimne obierają się jeszcze gorzej. Do jedzenia nadają się tylko żółte kasztany. Ciemne są zepsute i należy je wyrzucić.
  6. Podawać od razu na ciepło.

Gotowane kasztany jadalne

Składniki:

  • kasztany jadalne

Sposób przygotowania:

  1. Kasztany umyć, osuszyć i naciąć wypukłą stronę na krzyż.
  2. Kasztany przełożyć do garnka, zalać wodą i pozostawić na co najmniej 30 minut w wodzie. Kasztany powinny pozostać na dnie garnka. (Pływające na powierzchni kasztany najprawdopodobniej są uszkodzone lub robaczywe).
  3. Następnie gotować kasztany przez ok. 30 minut. Można dodać do wody szczyptę soli.
  4. Obierać od razu gorące. Należy ściągnąć łupinkę łącznie ze znajdującą się pod nią skórką. (Nie jest to takie łatwe. O ile łupinkę łatwo ściągnąć, to obranie kasztanów ze skórki znajdującej się pod łupinką wymaga czasu i cierpliwości). Zimne obierają się jeszcze gorzej. Do jedzenia nadają się tylko żółte kasztany. Ciemne są zepsute i należy je wyrzucić.
  5. Podawać od razu na ciepło.

Czas:

Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Kasztany jadalne

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (4)

  1. oskar

Ja takie kasztany przygotowałem w domu i były bardzo dobre smakiem nawiązują trochę do pieczonych ziemniaków z ogniska.

  Załączniki
 
  1. Jan

Zimowa pora we Wiedniu stoi sporo budek gdzie serwuja pieczone kasztany i ziemniaki Kasztany sprzedaja po 7 lub 9 sztuk a ziemniaki sa krojone w osemki niedrogo i pycha

  Załączniki
 
  1. Zbych

najlepsze kasztany są na Placu Pigal wg Klosa

  Załączniki
 
  1. Monika

A najlepsze takie pieczone gdzieś w Paryżu albo w Barcelonie...

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony