Kolejna propozycja na przygotowanie pysznej potrawy z wykorzystaniem kwiatów cukinii. Tym razem wybrałam kwiaty żeńskie z małymi cukiniami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać same kwiaty. Można podawać je jako przystawkę na ciepło lub w towarzystwie sałatki i świeżego pieczywa jako samodzielne, lekkie danie.
ok. 8 kwiatów cukinii (same kwiaty lub z zalążkiem cukiniowego owocu)
125g sera mozzarella
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ok. 20g parmezanu
Sposób przygotowania:
Kwiaty cukinii opłukać letnią, bieżącą wodą, a następnie dobrze osuszyć na ręczniku papierowym.
Delikatnie rozchylić kwiaty i wyciąć pręciki lub je wyrwać palcami. Można również przerwać kwiat delikatnie z jednej strony i wyciąć pręcik. (Tak jest najprościej).
Ser mozzarella pokroić w grube paski. Obsypać solą i sporą ilością pieprzu.
Faszerować kwiaty mozzarellą. Zamknąć kwiaty, skręcając ich końcówki.
Formę żaroodporną posmarować oliwą. Układać cukinie jedna koło drugiej. Kwiaty i cukinie posmarować oliwą przy pomocy silikonowego pędzelka. Z wierzchu posypać startym parmezanem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 170°C, aż zacznie intensywnie pachnieć. Podawać od razu na ciepło.
Komentarze (0)