Frytki z selera dieta dr Dąbrowskiej

Zdrowe frytki z pietruszki, selera, czy marchewki. Nie zawierają dodatku oleju, dlatego można je jeść na diecie warzywno- owocowej dr Dąbrowskiej. Są pikantne i lekko słodkawe. Nie są chrupiące, raczej podsuszone. Lekko chrupiące są cienkie kawałki, które szybciej się wysuszają.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 500 g pietruszki, marchewki lub 1 średniej wielkości seler
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszki (marchewki lub seler) umyć, osuszyć, obrać i pokroić w paski wielkości frytek.
  2. W dużej misce wymieszać wodę z solą, pieprzem i papryką.
  3. Dodać pokrojoną pietruszkę (marchewkę lub seler) i potrząsając oraz zataczając kuliste ruchy miską, obtoczyć frytki w przyprawach.
  4. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki warzyw nie nachodziły na siebie.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut (w zależności od grubości frytek) w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż warzywa będą miękkie i się zarumienią.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Frytki z pietruszki dieta dr Dąbrowskiej