Jajko w koszulce

Jajko w koszulce to jajko gotowane bez skorupki w wodzie. Pasuje na śniadanie lub kolację. Jajko w koszulce podaje się najczęściej na tostach. Smakuje również wyśmienicie z plasterkami awokado, pomidora, łososia oraz podsmażonymi plasterkami boczku.

Do przygotowania jajek w koszulce najlepiej wybrać jak najświeższe jajka. Jest to najważniejszy warunek, aby otrzymać ładne jajko w koszulce. (Po rozbiciu świeżego jajka na talerz, białko jest zwarte i nie rozlewa się mocno. Starsze jajko ma bardziej rozlewające się białko, co utrudnia ugotowanie ładnego jajka w koszulce, ponieważ będzie rozlewać się w wodzie, zamiast trzymać się jak najbliżej żółtka).

Najlepiej, aby jajka były w temperaturze pokojowej, dlatego należy wyciągnąć je wcześniej z lodówki. Jeśli o tym zapomnimy lub nam się spieszy, to nic nie szkodzi. Należy wtedy wydłużyć czas gotowania o ok. 1 minutę. Większe jajko (o rozmiarze L) gotuję o ok. pół minuty dłużej niż jajko M.

Do wody dodajemy ocet lub w zastępstwie sok z cytryny. Ocet ma pomóc przy ścinaniu się białka. Jego smak jest prawie niewyczuwalny. Do wody nie trzeba dodawać soli. Wystarczy posolić już ugotowane jajko.

Składniki:

  • dowolna ilość świeżych jajek (rozmiar M), najlepiej temperatura pokojowa
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki octu (najlepiej białego winnego, ale można użyć również zwykłego 10%) lub soku z cytryny

Dodatkowo:

  • nieduży garnek
  • łyżka cedzakowa
  • ręcznik papierowy

Sposób przygotowania:

  1. Jajko wbić do filiżanki lub miseczki.
  2. W garnku zagotować wodę. Dodać ocet lub sok z cytryny. Zmniejszyć moc palnika na niską, aby woda tylko "mrugała".
  3. Łyżką szybko zamieszać wodę, aby utworzył się wir na środku. (Wir ma sprawić, że białko otuli żółtko i nie rozpłynie się w wodzie).
  4. Szybko wyciągnąć łyżkę i wlać jajko w środek wiru, trzymając filiżankę/ miskę tuż nad powierzchnią wody. Od tej pory więcej nie mieszać.
  5. Gotować jajko 3 minuty, jeśli było w temperaturze pokojowej lub ok. 4 minut, jeśli było prosto z lodówki. (Po tym czasie białko powinno być całe ścięte, a żółtko płynne, miękkie pod dotykiem). Gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową i ułożyć na ręczniku papierowym, aby wchłonął wodę.

2

  1. W ten sam sposób można ugotować kolejne jajka.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Jajko w koszulce Jajko w koszulce Jajko w koszulce