Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Jajka faszerowane kremową pastą z łososia wędzonego i serka kremowego. To szybka przekąska, którą można podać na różnych uroczystościach, Wielkanoc lub kolację.

Składniki:

  • 8 jajek
  • 100 g łososia wędzonego
  • 100 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz czarny mielony (opcjonalnie)

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • zielone oliwki
  • pomidorki daktylowe lub koktajlowe
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
  2. Łososia pokroić na małe kawałki. Przełożyć do wysokiej miski. Dodać żółtka i serek kremowy. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Jeśli pasta będzie za gęsta dodać trochę majonezu. (Ja dodałam 1 łyżkę). Sprawdzić smak. (Pasty właściwie nie trzeba doprawiać, ewentualnie można dodać trochę pieprzu. Soli nie dodaję, ale to zależy od użytych produktów, na ile one były słone).
  3. Pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki (u mnie Wilton nr 1M). Każde białko napełnić pastą. (Pasty jest sporo, więc nie oszczędzać przy napełnianiu).
  4. Udekorować według uznania. (U mnie jest to plasterek oliwki, kawałek pomidora i posiekany koperek).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4 (po 2 połówki)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane wędzonym łososiem