Ślimaki pizzowe


Mini pizze z ciasta drożdżowego zwinięte jak ślimaki. Można właściwie nadziać je dowolnym nadzieniem jakie dajemy do zwykłej pizzy. Najbardziej klasyczne i lubiane przez dzieci nadzienie to sos pomidorowy, ser żółty i szynka lub salami. Takie mini pizze sprawdzą się jako przekąska, na kolację, piknik czy do szkoły. Smakują na ciepło i zimno.
Składniki na ok. 35 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml lekko ciepłej wody
- 20g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
- ½ łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- 200 g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki suszonych ziół np. prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie:
- ser żółty tarty do pizzy np. mozzarella (ok. 150 g)
- szynka (ok. 100 g)
Dodatkowo:
- mąka do posypywania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto: Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150 ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto, ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
- W tym czasie przygotować sos pomidorowy: Do rondelka wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać oliwę i przyprawy. Zagotować. Od zagotowania, gotować na małej mocy palnika ok. 15 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
- Szynkę pokroić w kostkę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x 30 cm.
- Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi wzdłuż dłuższych boków. Ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Posypać pokrojoną szynką i serem żółtym.
- Zwinąć wzdłuż dłuższego boku (zaczynając zwijanie od miejsca przecięcia), tworząc dwie rolady.
- Rolady ułożyć złączeniem do dołu i pokroić ostrym, dużym nożem na plasterki o szerokości ok. 2,5- 3 cm.
- Ślimaki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Ślimaki pozostawić na blachach, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C, grzałka góra- dół.
- Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 35 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!