Myszki z jajek


Efektowna dekoracja stołu, zachęcająca do jedzenia jajek nie tylko dzieci ;) Do tego nieskomplikowana w przygotowaniu. Myszki robi się łatwo i przyjemnie. Najbardziej obawiałam się przyczepiania wąsów, aby nie odpadły. Okazało się, że koperek sam przykleja się do wilgotnego jajka :) Rzodkiewki na uszy polecam wsunąć w nacięcie zrobione uprzednio nożem. Wciskanie plasterka rzodkiewki bez nacięcia może się udać, ale może też spowodować brzydkie pęknięcie białka, dlatego lepiej jest zrobić nożykiem szczelinę.
Składniki:
- jajka (ilość według uznania)
- goździki (przyprawa)
- rzodkiewki
- świeży koperek lub szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać. Ściąć od dołu, aby jajka można było stabilnie postawić. (Odcięte część można zjeść np. na kanapce).
- Rzodkiewki umyć, odciąć korzonki i je zachować. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
- Małym, ostrym nożykiem zrobić nacięcia w miejscach, gdzie mają być uszy i wsunąć w nie po plasterku rzodkiewki.
- Wkręcić ostrożnie goździki robiąc oczy i nos.
- Koperek opłukać i osuszyć. Oderwać odrobinę koperku na wąsy i ułożyć na jajku. (Nie ma problemu z przymocowaniem koperku. On się sam "przyklei" do jajka. Wystarczy położyć go na jajku).
- Odłożony korzonek wkręcić z tyłu, robiąc ogonek.
- Gotowe myszki ułożyć na dużym talerzu lub tacce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!