Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami


Miękkie, puszyste paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Idealny duet z filiżanką barszczu czerwonego. Można podawać jako danie wigilijne lub na każdej imprezie.
Paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić. Rozmrażać w temperaturze pokojowej potrzebną ilość. Można podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Składniki na ok. 32 sztuki:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka, lekko ciepłego
- 1 łyżka cukru
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła, temperatura pokojowa
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Do posmarowania:
- 1 jajko
Do posypania (opcjonalnie):
- czarnuszka, sezam
Sposób przygotowania:
- Przygotować farsz: Wieczór przed przygotowaniem pasztecików opłukać grzyby. Przełożyć do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na noc.
- Na drugi dzień, grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić przez sitko, zachowując wywar grzybowy. Grzyby drobno posiekać lub zmiksować w malakserze, ale uważać, żeby były widoczne kawałki.
- Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, zalać wywarem grzybowym i szklanką wody (do przykrycia) i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godziny). Po ugotowaniu dobrze odsączyć, wycisnąć z płynu i posiekać drobno.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać grzyby i lekko podsmażyć. Po chwili dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podsmażyć ok. 2 minut. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło (pokrojone na mniejsze kawałki) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 45 x 35 cm na blacie posypanym lekko mąką. Pokroić na 4 paski (wzdłuż krótszego boku) o szerokości ok. 11 cm.
- Wzdłuż dłuższego boku wyłożyć farsz (blisko krawędzi, ale zachowując odstęp).
- Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i mocno skleić brzegi i końce.
- Wałki ułożyć złączeniem do dołu w odstępach na dużej, płaskiej blasze z piekarnika (o wymiarach ok. 30x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pociąć na kawałki ok. 5 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Ok. 10 minut przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
- Paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem i ewentualnie posypać sezamem lub czarnuszką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Gotowe paszteciki pokroić lub odrywać jeden od drugiego.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. lekko ciepłe mleko, cukier, jajko, miękkie masło i sól) i zagnieść ciasto.
Sposób formowania pasztecików ze strony: kwestiasmaku.com
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 32 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |




Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.