Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Miękkie, puszyste paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Idealny duet z filiżanką barszczu czerwonego. Można podawać jako danie wigilijne lub na każdej imprezie.

Paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić. Rozmrażać w temperaturze pokojowej potrzebną ilość. Można podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Składniki na ok. 32 sztuki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Do posmarowania:

  • 1 jajko

Do posypania (opcjonalnie):

  • czarnuszka, sezam

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz: Wieczór przed przygotowaniem pasztecików opłukać grzyby. Przełożyć do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na noc.
  2. Na drugi dzień, grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić przez sitko, zachowując wywar grzybowy. Grzyby drobno posiekać lub zmiksować w malakserze, ale uważać, żeby były widoczne kawałki.
  3. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, zalać wywarem grzybowym i szklanką wody (do przykrycia) i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godziny). Po ugotowaniu dobrze odsączyć, wycisnąć z płynu i posiekać drobno.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać grzyby i lekko podsmażyć. Po chwili dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podsmażyć ok. 2 minut. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  6. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło (pokrojone na mniejsze kawałki) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
  7. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

2

  1. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 45 x 35 cm na blacie posypanym lekko mąką. Pokroić na 4 paski (wzdłuż krótszego boku) o szerokości ok. 11 cm.

3

  1. Wzdłuż dłuższego boku wyłożyć farsz (blisko krawędzi, ale zachowując odstęp).

4

  1. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i mocno skleić brzegi i końce.

5

  1. Wałki ułożyć złączeniem do dołu w odstępach na dużej, płaskiej blasze z piekarnika (o wymiarach ok. 30x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

6

  1. Pociąć na kawałki ok. 5 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

7

  1. Ok. 10 minut przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
  2. Paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem i ewentualnie posypać sezamem lub czarnuszką.

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
  2. Gotowe paszteciki pokroić lub odrywać jeden od drugiego.

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. lekko ciepłe mleko, cukier, jajko, miękkie masło i sól) i zagnieść ciasto.

Sposób formowania pasztecików ze strony: kwestiasmaku.com

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 32

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybamiPaszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami