Chicken nuggets w płatkach kukurydzianych

Chrupiące kawałki piersi z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych. Mięso marynowane jest w maślance, dzięki której nuggetsy są delikatne, soczyste i kruche.

Nuggetsy można przygotować na dwa sposoby. Możemy upiec je w piekarniku lub usmażyć na oleju. Na zdjęciach nuggetsy z piekarnika widoczne są na talerzu, a smażone w miseczce.

Składniki na ok. 3 porcje (lub 4 np. z dodatkiem frytek):

  • 600g piersi z kurczaka
  • ok. 250ml maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ok. 4 szklanek płatków kukurydzianych*

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić i pokroić na małe kawałki (u mnie ok. 3x 5cm). Przełożyć do miski, oprószyć solą, papryką i pieprzem. Zalać maślanką i wymieszać. Miskę przykryć np. folią spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  2. Płatki kukurydziane pokruszyć na drobno (najłatwiej robotem kuchennym typu malakser, ale można również włożyć płatki do worka do mrożenia i potłuc wałkiem lub tłuczkiem).
  3. Kawałki mięsa wyciągać pojedynczo z maślanki i obtaczać w płatkach.
  4. Smażyć na rozgrzany oleju na złoty kolor (można na głębokim oleju lub na patelni jak kotlety) lub upiec. Chcąc upiec nuggetsy w piekarniku należy ułożyć kawałki mięsa, jeden koło drugiego, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić widelcem, czy mięso jest upieczone w środku).
  5. Podawać z dipem lub sosem (u mnie sosem paprykowym), sałatą, frytkami itp.

Uwaga:

* 1 szklanka= 250ml. W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowe płatki kukurydziane.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia/ smażenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3- 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Chicken nuggets w płatkach kukurydzianych Chicken nuggets w płatkach kukurydzianych

Powiązane przepisy