Sałatka z Tortellini

Szybka i łatwa do przygotowania sałatka z tortellini, kawałkami szynki, ogórka i pomidora. Pyszna, sycąca, kolorowa, ze świeżymi warzywami. Doskonała na imprezy.

Składniki na ok. 8 porcji:

  • 250 g Tortellini z dowolnym nadzieniem (np. z mięsem, ze szpinakiem i ricottą)
  • 200 g szynki
  • biała część pora
  • 2 pomidory
  • ¼ ogórka szklarniowego
  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany ok. 10- 18%
  • ok. 130 ml majonezu
  • bulion mięsny lub warzywny (ewentualnie woda)
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, ale najlepiej na bulionie. Dobrze odsączyć i ostudzić.
  2. Pomidory (można sparzyć i obrać ze skórki), pora i szynkę pokroić w kostkę.
  3. Ogórek obrać i pokroić również w kostkę.
  4. Wszystkie składniki połączyć. Dodać majonez i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka z Tortellini Sałatka z Tortellini

Powiązane przepisy