Sałatka ze szparagami i truskawkami


Sałatka ze szparagami i truskawkami
Lekka, wiosenna sałatka ze świeżej sałaty, zielonych szparagów i słodkich truskawek. Sałatka jest nie tylko wykwintna, ale również bardzo zdrowa, orzeźwiająca i pożywna. Szparagi i truskawki doskonale do siebie pasują.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500g zielonych szparagów
- 250g truskawek
- sałata (dowolna np. masłowa, rzymska, rukola)
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki octu balsamicznego białego
- 2 łyżki oleju
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyć i osuszyć. (Ewentualnie, w zależności od sałaty, poszarpać na kawałki).
- Szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi można przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki.
- Orzechy posiekać.
- Cukier skarmelizować na patelni, na małym ogniu. Dodać wodę i ocet ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać olej i orzechy. Wymieszać.
- Sałatę, szparagi i truskawki wymieszać. Polać sosem.
Smacznego.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.