Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy
Sałatka ryżowa ze szparagami

Sałatka ryżowa ze szparagami

Szybka, wykwintna, wiosenna sałatka z ryżem i zielonymi szparagami oraz sosem jogurtowym.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 100g sera żółtego typu Gouda
  • 1 kostka rosołowa warzywna (polecam: domowy wywar warzywny)
  • 150g ryżu
  • 500g zielonych szparagów
  • 150g mrożonego zielonego groszku
  • 3 zielone cebulki
  • 150g małych pomidorów
  • 200g jogurtu naturalnego
  • trochę soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  2. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Można przeciąć je na pół. Szparagi i groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  3. Ryż ugotować na wywarze (lub w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej). Odcedzić.
  4. Cebulki pokroić drobno i podsmażyć przez chwilę na oleju. Patelnię ściągnąć z pieca i dodać jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz. Wymieszać.
  5. Pomidory pokroić w ćwiartki.
  6. Ryż, ser żółty, szparagi, groszek i pomidory przełożyć do miski. Polać sosem jogurtowym.

Przepis pochodzi z gazetki: Finessen, ”Reissalat mit Spargel”.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Sałatka ryżowa ze szparagami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 3 lat temu
    Właśnie zjadłem tę potrawę. Spokojnie mogę polecić. Razem ze zjedzeniem potrawy wszystko zajęło mi 30 minut. Bardzo szybka i smaczna rzecz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Zrobiłam sałatkę dzisiaj na obiad, jest bardzo dobra. Smaki fajnie się łączą, ja dałam tylko mniej jogurtu, bo nie lubię takiej 'mamałygi';).
    Ogólnie polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Świetne danie! Spróbowałam w ubiegłym roku kilka razy, dodałam do ulubionych i w tym roku - gdy tylko pojawiły się szparagi - z chęcią i apetytem wracam do tego przepisu.
    Proste, całkiem wykwintne i bardzo, bardzo smaczne. Polecam!
    ps. ja daję groszek z puszki i też nam smakuje :]

Polub nas na ...

Początek strony