Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sałatka ryżowa ze szparagami

Sałatka ryżowa ze szparagami

Szybka, wykwintna, wiosenna sałatka z ryżem i zielonymi szparagami oraz sosem jogurtowym.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 100g sera żółtego typu Gouda
  • 1 kostka rosołowa warzywna (polecam: domowy wywar warzywny)
  • 150g ryżu
  • 500g zielonych szparagów
  • 150g mrożonego zielonego groszku
  • 3 zielone cebulki
  • 150g małych pomidorów
  • 200g jogurtu naturalnego
  • trochę soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  2. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Można przeciąć je na pół. Szparagi i groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  3. Ryż ugotować na wywarze (lub w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej). Odcedzić.
  4. Cebulki pokroić drobno i podsmażyć przez chwilę na oleju. Patelnię ściągnąć z pieca i dodać jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz. Wymieszać.
  5. Pomidory pokroić w ćwiartki.
  6. Ryż, ser żółty, szparagi, groszek i pomidory przełożyć do miski. Polać sosem jogurtowym.

Przepis pochodzi z gazetki: Finessen, ”Reissalat mit Spargel”.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Sałatka ryżowa ze szparagami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (3)

  1. Michał

Właśnie zjadłem tę potrawę. Spokojnie mogę polecić. Razem ze zjedzeniem potrawy wszystko zajęło mi 30 minut. Bardzo szybka i smaczna rzecz.

  Załączniki
 
  1. Karolina

Zrobiłam sałatkę dzisiaj na obiad, jest bardzo dobra. Smaki fajnie się łączą, ja dałam tylko mniej jogurtu, bo nie lubię takiej 'mamałygi'.
Ogólnie polecam!

  Załączniki
 
  1. Ania

Świetne danie! Spróbowałam w ubiegłym roku kilka razy, dodałam do ulubionych i w tym roku - gdy tylko pojawiły się szparagi - z chęcią i apetytem wracam do tego przepisu.
Proste, całkiem wykwintne i bardzo, bardzo smaczne. Polecam!
ps. ja daję...

Świetne danie! Spróbowałam w ubiegłym roku kilka razy, dodałam do ulubionych i w tym roku - gdy tylko pojawiły się szparagi - z chęcią i apetytem wracam do tego przepisu.
Proste, całkiem wykwintne i bardzo, bardzo smaczne. Polecam!
ps. ja daję groszek z puszki i też nam smakuje :]

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony