Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą

Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą

Wspaniała sałatka z kapusty pekińskiej i piersi kurczaka. Idealna na różne imprezy, śniadanie, kolecję, a także do zabrania np. jako lunch do pracy. Jest prosta, smaczna i łatwa do przygotowania.

Składniki na ok. 6 porcji (ok. 1,3 litra):

  • pół kapusty pekińskiej
  • pierś z kurczaka
  • domowy bulion lub z kostki rosołowej
  • kukurydza w puszce
  • 200 g sera feta
  • ½ szklanki słonecznika
  • kilka łyżek majonezu (według uznania, mniej więcej 5 łyżek)

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka ugotować w wywarze (lub w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej). Ostudzić i pokroić w kostkę.
  2. Kapustę poszatkować.
  3. Ser feta pokroić w kostkę.
  4. Słonecznik zrumienić na patelni bez tłuszczu.
  5. Kapustę, pierś z kurczaka, ser, słonecznik, kukurydzę i majonez połączyć. Doprawić pieprzem do smaku. (Nie dawać soli! Sałatka jest już słona od fety.)

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwa
koszt Koszt: średni

Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą