Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sałatka z kawowym vinaigrette

Sałatka z kawowym vinaigrette

Smażona cukinia i pieczarki świetnie harmonizują z aromatem kawowym. Sałatka smaczna sama. Pasuje również do smażonych warzyw i mięsa.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 główka sałaty
  • 2 małe, młode cukinie
  • 6 pieczarek
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • sól, pieprz

Sos vinaigrette:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

    1. Sałatę umyć, osuszyć.
    2. Cukinie umyć. Pieczarki oczyścić.
    3. Cukinie razem ze skórką pokroić wzdłuż w cienkie paski. (Można kroić nożem lub szeroką obieraczką).
    4. Pieczarki pokroić w plasterki.
    5. Na 3- 4 łyżkach oleju usmażyć plastry cukini z obu stron, aż się lekko zarumienią. Lekko posolić i popieprzyć. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
    6. Pieczarki podsmażyć na łyżce oleju. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
    7. Orzeszki piniowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Pozostawić do ostudzenia.
    8. Kawę i cukier rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.
    9. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
    10. Ocet połączyć z solą, pieprzem, kawą i olejem. Dodać cebulę.
    11. Sałatę poszarpać na małe kawałki. Połączyć z sosem. Wyłożyć do miseczek lub talerzy. Na sałacie ułożyć cukinię, pieczarki i posypać orzeszkami piniowymi.
Przepis pochodzi z książki: „Kaffee kreativ”.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Sałatka z kawowym vinaigrette

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony