Sałatka z arbuzem, fetą i rukolą

Letnia sałatka z rukolą, kawałkami arbuza, fety i oliwkami. Bardzo dobre, i bogate połączenie smakowe. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca. W sam raz na upalne dni.

Składniki na 1 porcję:

  • ok. 400 g arbuza bez pestek (waga ze skórą)
  • garść sałaty rukoli
  • 1 łyżka czarnych lub zielonych oliwek
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (u mnie jasnego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz świeżo zmielony

Sposób przygotowania:

  1. Z arbuza odciąć skórę i pokroić w kostkę.
  2. Rukolę umyć, osuszyć i oderwać za długie łodyżki.
  3. Ser feta pokroić w kostkę.
  4. Oliwki pokroić w plasterki.
  5. Orzechy włoskie posiekać.
  6. W małej miseczce lub filiżance wymieszać miód z oliwą, octem, solą i pieprzem.
  7. Do miski przełożyć rukolę, kawałki arbuza, posypać serem fetą, oliwkami i orzechami. Polać przygotowanym dressingiem.
  8. Podawać najlepiej od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 1

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka z arbuzem, fetą i rukolą