Sałatka z arbuzem, fetą i rukolą


Letnia sałatka z rukolą, kawałkami arbuza, fety i oliwkami. Bardzo dobre, i bogate połączenie smakowe. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca. W sam raz na upalne dni.
Składniki na 1 porcję:
- ok. 400 g arbuza bez pestek (waga ze skórą)
- garść sałaty rukoli
- 1 łyżka czarnych lub zielonych oliwek
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 50 g sera feta
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (u mnie jasnego)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz świeżo zmielony
Sposób przygotowania:
- Z arbuza odciąć skórę i pokroić w kostkę.
- Rukolę umyć, osuszyć i oderwać za długie łodyżki.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Oliwki pokroić w plasterki.
- Orzechy włoskie posiekać.
- W małej miseczce lub filiżance wymieszać miód z oliwą, octem, solą i pieprzem.
- Do miski przełożyć rukolę, kawałki arbuza, posypać serem fetą, oliwkami i orzechami. Polać przygotowanym dressingiem.
- Podawać najlepiej od razu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 1 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.