Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

01

Jedna z moich ulubionych sałatek. Ziemniaczana, a jednak inna niż tradycyjna ziemniaczana. Ma bardzo ciekawy sos, który przygotowuje się na ciepło i taki też wlewa się do sałatki. Sałatka jest bardzo sycąco i w połączeniu z kuleczkami mięsnymi właściwie może stanowić samodzielny posiłek.

Składniki:
Sałatka ziemniaczana:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki (dymki )
  • 3 ogórki korniszone
  • 2 jabłka słodko- kwaśne
  • sok z połowy cytryny
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3- 4 łyżki octu jabłkowego (lub balsamicznego)
  • 200ml bulionu mięsnego (instant)
  • 1- 2 łyżeczki musztardy (średnio ostrej)
  • 150g majonezu

Kulki mięsne:

  • 1 bułka (może być z dnia wczorajszego)
  • 500g mięsa mielonego (dowolnego, u mnie mieszane wieprzowo- wołowe)
  • mleko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie na miękko. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i przełożyć do dużej miski.
  2. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  3. Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki.
  4. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  5. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w łódki.
  6. Szczypiorek, ogórki, jabłka i jajka dodać do ziemniaków.
  7. Cebulę obrać, pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ocet i bulion i chwilkę pogotować. Gorące wlać do sałatki. Dodać majonez z musztardą i delikatnie wymieszać.
  8. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki, na co najmniej ½ godz.
  9. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku.
  10. Cebulę, obrać i pokroić w drobną kostkę. Przysmażyć na maśle.
  11. Mięso mielone wymieszać z odciśnięta bułką, przesmażoną cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Z masy formować małe kuleczki i smażyć je na oleju. Podawać ze sałatką. (Można je wmieszać do sałatki lub ułożyć na górze sałatki).

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z kalendarza REWE.

02

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 2 lat temu
    [b]Klaudynas[/b] tak, tylko kuleczki mięsne najlepiej dodać do sałatki w dzień podania, ale usmażyć możesz mięso również dzień wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    klaudynas · 2 lat temu
    a czy można ją zrobić dzień wcześniej i podać tylko następnego dnia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    zazwyczaj stronię od jabłek w wytrawnych sałatkach, ale tu akurat mi się podoba

Polub nas na ...

Początek strony