Sałatka śledziowa ze smażonymi jabłkami


Sałatka śledziowa ze smażonymi jabłkami
Sałatka o łagodnym i prostym smaku. Lekka słodycz jabłek dobrze komponuje się z intensywnym smakiem ryby i cebuli. Niewyszukane danie, a zarazem ciekawa kompozycja smakowa.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 płaty śledziowe (matjasy) w oleju
- 3 jabłka
- zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Płaty śledziowe pokroić w kostkę.
- Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przesmażyć, aż jabłka będą miękkie, ale będą jeszcze utrzymywać kształt. (Można również smażyć dłużej, aż powstanie mus jabłkowy). Jabłka wymieszać z solą, pieprzem i cebulką.
- Układać w szklankach lub pucharkach warstwami: śledzie, jabłka i ponownie śledzie i jabłka.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.