Sałatka włoska


Sałatka włoska
Lekka, a zarazem sycąca sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, mozzarellą i oliwkami. Polecam szczególnie na kolację ze świeżym pieczywem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 125g sałaty (najlepiej mieszanej)
- 1 puszka tuńczyka w oleju (ok. 140g po odcedzeniu z oleju)
- 200g pomidorków koktajlowych
- 125g mini mozzarelli
- garść czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego ciemnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyć i osuszyć (ewentualnie, w zależności od sałaty, poszarpać na kawałki). Przełożyć do miski.
- Tuńczyka odsączyć z oleju.
- Pomidory umyć i przekroić na pół.
- Oliwki pokroić na plasterki.
- Wszystkie składniki połączyć i polać oliwą wymieszaną z octem, solą i pieprzem.
Kuchnia: |
Włoska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.