Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Sałatka włoska

Sałatka włoska

Lekka, a zarazem sycąca sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, mozzarellą i oliwkami. Polecam szczególnie na kolację ze świeżym pieczywem.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 125g sałaty (najlepiej mieszanej)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (ok. 140g po odcedzeniu z oleju)
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 125g mini mozzarelli
  • garść czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyć i osuszyć (ewentualnie, w zależności od sałaty, poszarpać na kawałki). Przełożyć do miski.
  2. Tuńczyka odsączyć z oleju.
  3. Pomidory umyć i przekroić na pół.
  4. Oliwki pokroić na plasterki.
  5. Wszystkie składniki połączyć i polać oliwą wymieszaną z octem, solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Sałatka włoska

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 lat temu
    Robiłam tę sałatkę już parę razy, jest pyszna, świeża. Smaki świetnie się uzupełniają, chociaż robiąc pierwszy raz obawiałam się, że ocet balsamiczny zdominuje sałatkę i będzie za kwaśna, ale nie. Bardzo polecam ten przepis.

Polub nas na ...

Początek strony