Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sałatka z piersi z kaczki

Sałatka z piersi z kaczki

Sałatka, która może stanowić samodzielne danie. Jest sycąca, pożywna i soczysta. Pasuje na śniadanie, lekki obiad lub kolacje. Można zabrać ją również do pracy.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 1 pierś z kaczki
  • 2 ugotowane buraki
  • 3 brzoskwinie
  • 2 garści orzechów włoskich
  • ok. ½ główki sałaty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • sól, pierz
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kaczki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę piersi kaczki i tłuszcz pod skórą naciąć ukośnie w kratkę. (Nacięcia należy robić ostrożnie, ostrym nożem, aby nie naciąć mięsa). Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

2

  1. Pierś z kaczki położyć skórą do dołu na suchą i mocno rozgrzaną patelnię. Smażyć ok. 5 minut. Skóra z tłuszczem powinna nabrać brązowego koloru. Następnie mięso przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2- 3 minuty. (Uważać, aby nie uszkodzić mięsa przy obracaniu np. widelcem).

3

  1. Pierś przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 80°C (grzałka góra- dół), skórą do góry. Piec przez ok. 45- 50 minut.

4

  1. Upieczoną pierś wyciągnąć z piekarnika i zawinąć w folię aluminiową. Pozostawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 1cm. (Mięso powinno być lekko różowe w środku, miękkie i soczyste).
  2. Liście sałaty opłukać i osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki.
  3. Buraki pokroić w cienkie plasterki, a następnie w półplasterki.
  4. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Następnie pokroić w grube plasterki.
  5. Orzechy posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę miodu, dodać brzoskwinie i orzechy. Podsmażyć przez parę minut, aż brzoskwinie zmiękną i będą dobrze oblepione miodem. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Do miski przełożyć liście sałaty, plasterki mięsa, półplasterki buraków, plasterki brzoskwiń z orzechami.
  8. Oliwę wymieszać z octem, łyżką miodu, solą i pieprzem. Sosem polać składniki w misce i wymieszać.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki
Sałatka z piersi z kaczki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (1)

  1. Dorota

Kaczka dobrze zrobiona jest naprawdę pyszna. Muszę spróbować Twojego przepisu, bo wizualnie bardzo mi odpowiada,
Pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony