Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Sałatka z matjasów, cebuli, jabłka i ogórka w śmietanie z dodatkiem majonezu. Zawiera również rzodkiewkę, która nie tylko wzbogaca ją smakowo, ale również dodaje koloru. Sałatka jest bardzo smaczna. Najsmaczniejsza, gdy jest dobrze schłodzona w lodówce. Można podawać ją z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 płaty śledziowe (matjasy) w oleju (ok.250g)
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 50ml majonezu
  • 4 rzodkiewki
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Ogórki pokroić w kostkę.
  3. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.
  4. Matjasy pokroić na kawałki.
  5. Rzodkiewki przekroić na pół i pokroić w paseczki.
  6. Wszystkie składniki połączyć. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku.
  7. Sałatkę wstawić do lodówki, do słodzenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Sałatka śledziowa Sałatka śledziowa