Sałatka z pomidorów i śliwek


Lekka sałatka z pomidorów, śliwek węgierek, czerwonej cebuli i ogórków konserwowych, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Bardzo smaczna, o słodko- wytrawnym smaku. Słodkie śliwki bardzo dobrze komponują się z pomidorami i cebulą. Sałatkę można podawać na śniadanie lub kolację z pieczywem, smażoną kiełbasą lub mięsem z grilla.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 średniej wielkości pomidory
- 6 śliwek węgierek
- 1 nieduża cebula czerwona
- 3 ogórki konserwowe
- 100 g kwaśnej śmietany 10- 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić w większą kostkę. (Kroję na ćwiartki i każdą ćwiartkę w poprzek na pół).
- Pomidory umyć, wyciąć szypułki i pokroić w kostkę.
- Ogórki pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Śliwki, pomidory, ogórki i cebulę przełożyć do miski. Dodać kwaśną śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sałatkę można podawać od razu, ale lepiej schłodzić uprzednio w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!