Sałatka brokułowa z serem feta i sosem czosnkowym

Smaczna, szybka i prosta sałatka z brokuła, sera fety, prażonego słonecznika, kukurydzy i sosu czosnkowego. Lekka, mocno czosnkowa sałatka z chrupiącym słonecznikiem, lekko słodka od kukurydzy w puszce i słonawa od sera. Wspaniała na kolację, imprezę lub do grilla. Można podawać ją samą lub ze smażonym, czy grillowanym mięsem lub kiełbasą.

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 1 brokuł (500 g)
  • 200 g sera feta lub typu bałkańskiego
  • 60 g ziaren słonecznika
  • ok. 150 g odsączonej z zalewy kukurydzy
  • 500 ml naturalnego jogurtu typu greckiego lub innego kremowego jogurtu naturalnego
  • 2- 3 ząbki czosnku*
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła wypłukać pod bieżącą wodą i podzielić na różyczki. Różyczki wrzucić do osolonej, gotującej się wody i obgotować (ok. 4 minut). Dokładnie odcedzić.
  2. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Ser odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
  4. Przygotować sos czosnkowy. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. W dużej, szklanej misce lub szklankach/ salaterkach układać warstwowo po połowie: brokuła, kukurydzy, sera fety, sosu czosnkowego i słonecznika. W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę.
  6. Sałatkę można słodzić w lodówce lub podawać od razu.

Uwaga:

*Dodaję 3 ząbki czosnku. Lubię, jak sałatka jest mocno czosnkowa.

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka brokułowa z serem feta i sosem czosnkowym