Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Sałatka brokułowa z serem feta i sosem czosnkowym

Smaczna, szybka i prosta sałatka z brokuła, sera fety, prażonego słonecznika, kukurydzy i sosu czosnkowego. Lekka, mocno czosnkowa sałatka z chrupiącym słonecznikiem, lekko słodka od kukurydzy w puszce i słonawa od sera. Wspaniała na kolację, imprezę lub do grilla. Można podawać ją samą lub ze smażonym, czy grillowanym mięsem lub kiełbasą.

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 1 brokuł (500 g)
  • 200 g sera feta lub typu bałkańskiego
  • 60 g ziaren słonecznika
  • ok. 150 g odsączonej z zalewy kukurydzy
  • 500 ml naturalnego jogurtu typu greckiego lub innego kremowego jogurtu naturalnego
  • 2- 3 ząbki czosnku*
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła wypłukać pod bieżącą wodą i podzielić na różyczki. Różyczki wrzucić do osolonej, gotującej się wody i obgotować (ok. 4 minut). Dokładnie odcedzić.
  2. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Ser odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
  4. Przygotować sos czosnkowy. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. W dużej, szklanej misce lub szklankach/ salaterkach układać warstwowo po połowie: brokuła, kukurydzy, sera fety, sosu czosnkowego i słonecznika. W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę.
  6. Sałatkę można słodzić w lodówce lub podawać od razu.

Uwaga:

*Dodaję 3 ząbki czosnku. Lubię, jak sałatka jest mocno czosnkowa.

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka brokułowa z serem feta i sosem czosnkowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata Malzahn · 8 dni temu
    Zacznę od plusów- połączenie składników jest dobre, choć kukurydza plus zalewa nadają zbyt dużo słodyczy. Brokuł sam w dobie jest delikatnym i słodkawym warzywem. Mamy tu co prawda słony ser i czosnek, jednak ja wolę by przeważał ostry sak, a słodycz była akcentem. Kukurydza (i słonecznik) fajnie jednak przełamują miękką teksturę pozostałych składników. Teraz minusy, a w zasadzie jeden. Tylko? Niestety nie, bo AŻ jeden. "Sałatka warstwowa" czyli kulinarna zbrodnia. Nie ma czegoś takiego jak "sałatka warstwowa", to twór estetyczny, zabijający najskuteczniej jak się da fuzję smaków w sałatce, które muszą się komponować, mieszać, być odczuwalne łącznie w każdym kęsie.

Polub nas na ...

Początek strony