Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Sałatka z kiszonych buraków i jajka

Sałatka przygotowana z buraków pozostałych z zakwasu na barszcz. Kiszone buraki są bardzo wartościowe i można z nich przygotować pyszną sałatkę majonezową z jajkiem, groszkiem, fasolką i szczypiorkiem. Sałatka jest doskonała jako przekąska lub można ją podać na kolację z pieczywem.

Składniki na ok. 1 litra:

  • 350 g kiszonych buraków w plasterkach (z zakwasu buraczanego)
  • 4 jajka
  • 130 g groszku konserwowego (waga po odsączeniu z zalewy)
  • 130 g czerwonej fasoli konserwowej (waga po odsączeniu z zalewy)
  • 4 duże łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
  2. Buraki z zakwasu zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
  3. Jajka pokroić w kostkę i dodać do buraków. Dodać groszek, fasolkę, majonez i posiekany szczypiorek (według uznania, ja dodają go dość sporo).
  4. Przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 1 litra

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka z kiszonych buraków i jajka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Fishiel · 8 dni temu
    saładka ok, troche złamałem kwas buraków papryka konserwową. Wyszło tak szybko jak weszło na stół. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata Malzahn · 2 miesięcy temu
    O ile buraki z zakwasu (kiszone) są bardzo wdzięcznym produktem i wartym do wykorzystania m.in. w sałatkach, tak nie pasuje tu groszek konserwowy. Bez tego składnika smakuje lepiej:) Fasolka może być czerwona, lecz biała bardziej tu gra, tworząc nawiązanie do barszczu ukraińskiego w formie sałatki.

Polub nas na ...

Początek strony