Sałatka z kiszonych buraków i jajka


Sałatka przygotowana z buraków pozostałych z zakwasu na barszcz. Kiszone buraki są bardzo wartościowe i można z nich przygotować pyszną sałatkę majonezową z jajkiem, groszkiem, fasolką i szczypiorkiem. Sałatka jest doskonała jako przekąska lub można ją podać na kolację z pieczywem.
Składniki na ok. 1 litra:
- 350 g kiszonych buraków w plasterkach (z zakwasu buraczanego)
- 4 jajka
- 130 g groszku konserwowego (waga po odsączeniu z zalewy)
- 130 g czerwonej fasoli konserwowej (waga po odsączeniu z zalewy)
- 4 duże łyżki majonezu
- szczypiorek
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
- Buraki z zakwasu zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
- Jajka pokroić w kostkę i dodać do buraków. Dodać groszek, fasolkę, majonez i posiekany szczypiorek (według uznania, ja dodają go dość sporo).
- Przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 1 litra |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.