Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fety

Sałatka przygotowana z buraków pozostałych po ukiszeniu zakwasu buraczanego. W połączeniu ze słodkimi pomarańczami, serem feta, oraz słodkim dressingiem buraki smakują wyśmienicie i nie są już tak ostre w smaku jak same. Bardzo dobre połączenie. Spróbujcie.

Składniki na ok. 1 litr sałatki:

  • 400 g kiszonych buraków w plasterkach (z zakwasu buraczanego)
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1- 2 zielone cebulki
  • 100 g sera feta

Dressing:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Buraki z zakwasu zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
  2. Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do buraków.
  3. Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Dodać do buraków razem z natką pietruszki i pokrojonym w kostkę serem feta.
  4. Przygotować dressing: W filiżance wymieszać musztardę, miód i ocet. Mieszając, dodawać powoli oliwę.
  5. Dressing dodać do reszty składników i wymieszać.
  6. Sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 1 litr

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fety