Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Napisz komentarz
Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fety

Sałatka przygotowana z buraków pozostałych po ukiszeniu zakwasu buraczanego. W połączeniu ze słodkimi pomarańczami, serem feta, oraz słodkim dressingiem buraki smakują wyśmienicie i nie są już tak ostre w smaku jak same. Bardzo dobre połączenie. Spróbujcie.

Składniki na ok. 1 litr sałatki:

  • 400 g kiszonych buraków w plasterkach (z zakwasu buraczanego)
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1- 2 zielone cebulki
  • 100 g sera feta

Dressing:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Buraki z zakwasu zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
  2. Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do buraków.
  3. Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Dodać do buraków razem z natką pietruszki i pokrojonym w kostkę serem feta.
  4. Przygotować dressing: W filiżance wymieszać musztardę, miód i ocet. Mieszając, dodawać powoli oliwę.
  5. Dressing dodać do reszty składników i wymieszać.
  6. Sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 1 litr

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fety

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony