Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fety


Sałatka przygotowana z buraków pozostałych po ukiszeniu zakwasu buraczanego. W połączeniu ze słodkimi pomarańczami, serem feta, oraz słodkim dressingiem buraki smakują wyśmienicie i nie są już tak ostre w smaku jak same. Bardzo dobre połączenie. Spróbujcie.
Składniki na ok. 1 litr sałatki:
- 400 g kiszonych buraków w plasterkach (z zakwasu buraczanego)
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1- 2 zielone cebulki
- 100 g sera feta
Dressing:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Buraki z zakwasu zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
- Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do buraków.
- Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Dodać do buraków razem z natką pietruszki i pokrojonym w kostkę serem feta.
- Przygotować dressing: W filiżance wymieszać musztardę, miód i ocet. Mieszając, dodawać powoli oliwę.
- Dressing dodać do reszty składników i wymieszać.
- Sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość: |
ok. 1 litr |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.