Sałatka śledziowa z jajkiem

Szybka, bardzo prosta w wykonaniu, świąteczna sałatka śledziowo- jajeczna. Pyszna na co dzień, jak i na święta.

Składniki na 4- 5 porcji:

  • ok. 200 g filetów śledziowych a’la Matjas w oleju
  • 5 jajek
  • 70 g ogórków konserwowych
  • 2 zielone cebulki
  • 60 g majonezu
  • 40 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
  2. Płaty śledziowe odsączyć z oleju i pokroić w kostkę. (Kroję każdy płat wzdłuż i następnie w poprzek). Przełożyć do miski.
  3. Jajka pokroić w większą kostkę i dodać do śledzi. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki.
  4. Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  5. Do miski dodać pokrojoną cebulkę, jogurt i majonez. Przyprawić solą i pieprzem. (Ostrożnie z solą, filety są słone). Wymieszać delikatnie.
  6. Schłodzić lub podawać od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka śledziowa z jajkiem