Sałatka makaronowa z rukolą, mozzarellą i pomidorkami

Sałatka z makaronu, sałaty rukoli, mozzarelli, pomidorów świeżych i suszonych, z ogórkiem, oliwkami i ziarnami. Doprawiona sosem winegret. Duża miska sałatki idealnie nadaje się na grilla lub przyjęcia.

Jeśli Wam się śpieszy to można prawie całą sałatkę przygotować dzień wcześniej i wymieszać z sosem. Na drugi dzień wystarczy połączyć tylko z chrupiącymi ziarnami, świeżymi pomidorkami i rukolą.

Składniki:

  • 200 g makaronu penne (w wersji bezglutenowej proszę wybrać makaron bezglutenowy)
  • ok. 2- 3 łyżek posiekanej, zielonej cebulki
  • 70 g suszonych pomidorów w oleju
  • 30 g zielonych oliwek
  • 100 g ogórków korniszonych
  • 250 g sera mozzarella w kulce
  • 40 g mieszanki ziaren np. słonecznika, sezamu, pestek z dyni, orzechów piniowych, włoskich itp.
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g rukoli

Sos:

  • 2 łyżki octu balsamicznego, jasnego lub ciemnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku, przelać zimną wodą i odcedzić z wody.
  2. Ziarna (jeśli są większe to posiekać) uprażyć na suchej patelni, aż delikatnie się zarumienią i będą ładnie pachnieć. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Makaron przełożyć do dużej miski. Dodać posiekaną, zieloną cebulkę; posiekane, suszone pomidory i pokrojone w plasterki oliwki.
  4. Ogórki korniszone pokroić w małą kostkę. Dodać do miski.
  5. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Dodać do miski.
  6. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Dodać do miski.
  7. Przygotować sos winegret: Oliwę wymieszać z octem, miodem, solą i pieprzem.
  8. Sosem polać sałatkę. Posypać prażonymi ziarnami. Dokładnie wymieszać.
  9. Rukolę umyć, osuszyć i oderwać ogonki. Delikatnie połączyć z sałatką.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6, miska o pojemności 2 litry

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka makaronowa z rukolą, mozzarellą i pomidorkami