Sałatka z pomidorami, awokado i mozzarellą

Bardzo szybka do przygotowania, lekka sałatka z małych pomidorków, mini mozzarelli i awokado z dodatkiem pesto z bazylii. Można podać ją do mięsa z grilla, jako przekąskę, czy lekką kolację samą lub z pieczywem.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 300 g pomidorków daktylowych lub koktajlowych
  • 100 g mini mozzarella (kulki)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka klasycznego pesto, kupnego lub z przepisu: "Pesto"
  • sól, czarny pieprz mielony
  • 3 łyżki posiekanej zielonej cebulki

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół. Przełożyć do miski.
  2. Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrócić połówki, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką i pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów i polać łyżką soku z cytryny.
  3. Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy i przekroić na pół. Dodać do miski.
  4. Dodać łyżkę pesto i posiekaną cebulkę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka z pomidorami, awokado i mozzarellą