Sałatka z pomidorami, awokado i mozzarellą


Bardzo szybka do przygotowania, lekka sałatka z małych pomidorków, mini mozzarelli i awokado z dodatkiem pesto z bazylii. Można podać ją do mięsa z grilla, jako przekąskę, czy lekką kolację samą lub z pieczywem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 300 g pomidorków daktylowych lub koktajlowych
- 100 g mini mozzarella (kulki)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka klasycznego pesto, kupnego lub z przepisu: "Pesto"
- sól, czarny pieprz mielony
- 3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół. Przełożyć do miski.
- Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrócić połówki, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką i pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów i polać łyżką soku z cytryny.
- Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy i przekroić na pół. Dodać do miski.
- Dodać łyżkę pesto i posiekaną cebulkę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!