Sałatka z greckiego ryżu makaronowego

Kritharaki to grecki makaron w kształcie ryżu. Można z niego przygotować sałatkę, która sprawdzi się na imprezie w duecie ze świeżym pieczywem lub mięsem z grilla. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Jest pożywna, a zarazem lekka i smaczna.

Składniki na ok. 2 litry:

  • 300 g makaronu kritharaki (orzo)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 świeży, długi ogórek szklarniowy
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g sera feta (waga samego sera bez zalewy)
  • 1 ząbek czosnku
  • zielona cebulka (4 sztuki)
  • 2 pomidory
  • 150 g czarnych lub zielonych oliwek

Dressing:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 4 łyżki oliwy oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do dużej miski i wymieszać z 3 łyżkami oliwy. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Ogórka, pomidory i zieloną cebulkę umyć i osuszyć. Ogórka obrać ze skóry.
  3. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć i osuszyć.
  4. Ogórka, pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Dodać do makaronu.
  5. Zieloną cebulkę pokroić drobno. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwki pokroić na kawałki. Dodać do miski.
  6. Wkruszyć ser feta.
  7. W miseczce wymieszać oregano, sok z cytryny, ocet, miód, oliwę, trochę soli i pieprzu.
  8. Dressingiem polać sałatkę i delikatnie wymieszać.
  9. Schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce, a najlepiej dłużej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka z greckiego ryżu makaronowego