Sos paprykowy


Paprykowy sos do mięs i wędlin. Pasuje na ciepło do schabu pokrojonego w plasterki i obsmażonego na patelni, do mięs z grilla, a także na zimno jako dip do chicken nuggetsów i wędlin.
Składniki na ok. 300ml sosu:
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 200ml bulionu (domowego lub instant rozpuszczonego w wodzie)
- 1 łyżka octu (białego balsamicznego lub jabłkowego)
- sól, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
- Papryki przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i umyć. Pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Czosnek posiekać.
- Olej rozgrzać w rondelku. Dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać paprykę i czosnek. Smażyć na średniej mocy palnika, mieszając, ok. 5 minut. Następnie dodać gorący bulion i ocet. Gotować ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie i część płynu odparuje.
- Garnek ściągnąć z pieca, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem cayenne do smaku. (Jeśli lubicie ostrzejszy sos, możecie dodać jeszcze jedną łyżkę octu i 1 łyżkę cukru lub ksylitolu). Konsystencja sosu powinna być odpowiednia, gdyby sos był jednak za rzadki, należy go dalej gotować, aż zgęstnieje.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 300ml |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.