Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy
Sos cebulowy

Pyszny sos cebulowy do mięsa, z karmelem i śmietaną. Sos jest delikatny, mocno kremowy i lekko słodki.

Składniki:

  • 2 cebule (ok. 250g)
  • 1 łyżki masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 250ml bulionu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200ml słodkiej, płynnej śmietany (używam 30%)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle (lub margarynie). Dodać bulion. Gotować na niskiej mocy palnika.
  2. Cukier skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać do cebuli z bulionem i mieszać, aż karmel całkowicie się rozpuści.
  3. Mąkę zrumienić na patelni, ciągle mieszając. Dodać śmietanę, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zasmażkę dodać do cebuli i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Sos można zmiksować blenderem na gładką masę.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Sos cebulowy

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony