Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sos cebulowy

Pyszny sos cebulowy do mięsa, z karmelem i śmietaną. Sos jest delikatny, mocno kremowy i lekko słodki.

Składniki:

  • 2 cebule (ok. 250g)
  • 1 łyżki masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 250ml bulionu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200ml słodkiej, płynnej śmietany (używam 30%)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle (lub margarynie). Dodać bulion. Gotować na niskiej mocy palnika.
  2. Cukier skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać do cebuli z bulionem i mieszać, aż karmel całkowicie się rozpuści.
  3. Mąkę zrumienić na patelni, ciągle mieszając. Dodać śmietanę, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zasmażkę dodać do cebuli i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Sos można zmiksować blenderem na gładką masę.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Sos cebulowy

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. Beata

Ja nie blęduje i też jest ok

  Załączniki
 
  1. Marta

rewelacja! pyszne!

  Załączniki
 
  1. Ewa

Sos w smaku rewelacja Jestem słabą kucharką i nie radziłam sobie z grudkami,ale pałka do ciasta pomogła
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. kamil

polecam przed chwila zrobilem

  Załączniki
 
  1. tomasz

Sos rewelacja polecam

  Załączniki
 
  1. Kinga

Wypróbowałam.Bardzo dobry.Będzie gościł na moim stole

  Załączniki
 
  1. aurelia

Sos rewelacyjny!!!

  Załączniki
 
  1. michał

Rewelacja ;D

  Załączniki
 
  1. magda

Sos pyszota!!!bardzo polecam

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

POLECAM ! Sos jest bardzo smaczny .

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony