Sos kurkowy

Sos z kurek do kopytek, klusek śląskich, makaronu, placków ziemniaczanych, czy mięsa. Można przygotować go ze świeżych lub mrożonych grzybów. Jest łatwy do przygotowania i pyszny.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 300 g kurek, świeżych lub mrożonych
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g (lub 2 łyżki) masła klarowanego lub zwykłego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • sól
  • ok. 150 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używacie kurek mrożonych to należy przełożyć je na sitko umieszczone nad miską i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Następnie dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi i jeśli to konieczne oczyścić.
  2. Świeże kurki oczyścić tak, jak jest to podane w artykule: Jak oczyścić kurki. Dobrze osuszyć na ręcznikach papierowych.
  3. Następnie duże kurki pokroić na kawałki. Jeśli kurki są małe to pozostawić je w całości, a jeśli mieszane to większe pokroić na kawałki wielkości małych grzybów.
  4. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebulę i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszkli. Pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  5. Dodać kurki i smażyć na średniej mocy palnika, mieszając, przez ok. 6 minut.
  6. Dodać pieprz, sól i sok z cytryny. Wymieszać.
  7. Wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotować ok. 1 minuty, mieszając.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sos kurkowy Sos kurkowy Sos kurkowy