Sos czosnkowy

Sos czosnkowy jest idealnym dodatkiem do dań z grilla, ale nie tylko. Pasuje również do pieczonych ziemniaków i frytek, placków z cukinii, do smażonych, pieczonych lub podawanych na zimno mięs i kiełbas, do kebaba i pizzy. Znakomity jako dressing do sałatek. Pasuje nawet do sera żółtego.

Sos czosnkowy jest bardzo prosty do przygotowania, a zarazem bardzo smaczny. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i już mamy sos gotowy.

W zależności od tego, jak ostry ma być sos możecie dodać od 1 do 3 ząbków czosnku. Z jednym ząbkiem czosnku, sos jest łagodny. Z trzema ząbkami jest ostry. Ja dodaję 2 ząbki i sos wychodzi jak dla nas perfekcyjny.

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego, typu greckiego) lub gęstej, kwaśnej śmietany 12- 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku (mniej lub więcej w zależności od preferencji)
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt (lub śmietanę) wymieszać w misce z majonezem.
  2. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wymieszać.
  3. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Sos można podawać od razu. Można go również przykryć i schłodzić w lodówce, aby się przegryzł.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sos czosnkowy Sos czosnkowy

Powiązane przepisy