Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy
Krem kalafiorowy

Krem kalafiorowy

Gęsta, sycąca zupa- krem z kalafiora. Jest prosta, smaczna i pożywna.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • ok. 2,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • ¼ litra mleka
  • trochę posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na wywarze.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na łyżce oleju.
  3. Kalafior odcedzić. (Wywaru, w którym gotował się kalafior nie wylewać!)
  4. W garnku roztopić masło. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć. Szybko mieszając, wlać mleko, 250ml wywaru i cebulę. Całość zagotować.
  5. Dodać kalafior, odkładając na bok parę różyczek do dekoracji.
  6. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  (Jeśli krem byłby za gęsty, dodać jeszcze trochę wywaru).
  7. Zupę rozlać do talerzy. Udekorować różyczkami kalafiora i natką pietruszki.

Smacznego.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Krem kalafiorowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 lat temu
    Z punktu 4 przygotowania zupy wynika, że zagotowujemy mleko, 250 ml wywaru z kalafiora, potem dodajemy odcedzonego kalafiora i miksujemy. Co robimy z pozostałą ilością wywaru, w którym gotował się kalafior? Sporo tego zostanie. Też dodajemy do zupy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Możesz go zachować do innej zupy. Trochę może przydać się do rozrzedzenia kremu, gdyby wyszedł za gęsty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beti · 3 lat temu
    Mąkę można zastąpić dodaniem ziemniaczków. Jest jeszcze pyszniejsza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 5 lat temu
    Zupkę właśnie ugotowałam. Pycha To jest to czego szukałam na dziś. Z pewnością zajrzę jeszcze w to miejsce w poszukiwaniu ciekawych przepisów

    Dzięki za ten Zupa trafi do mojego menu
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 6 lat temu
    pycha :lol: :cry: :eek: [i][i]supi

Polub nas na ...

Początek strony