Krem kalafiorowy


Krem kalafiorowy
Gęsta, sycąca zupa- krem z kalafiora. Jest prosta, smaczna i pożywna.
Składniki na ok. 6 porcji:
- ok. 2,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- ¼ litra mleka
- trochę posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na wywarze.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na łyżce oleju.
- Kalafior odcedzić. (Wywaru, w którym gotował się kalafior nie wylewać!)
- W garnku roztopić masło. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć. Szybko mieszając, wlać mleko, 250ml wywaru i cebulę. Całość zagotować.
- Dodać kalafior, odkładając na bok parę różyczek do dekoracji.
- Zupę zmiksować. Dodać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (Jeśli krem byłby za gęsty, dodać jeszcze trochę wywaru).
- Zupę rozlać do talerzy. Udekorować różyczkami kalafiora i natką pietruszki.
Smacznego.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.