Zupa ziemniaczana z porem

Zupa ziemniaczana z porem

Zupa krem z ziemniaków i pora. Szybka i łatwa do przygotowania. Pyszna i sycąca.

Składniki na 4 porcje:

  • 700g ziemniaków
  • 1 por
  • 100g boczku
  • sól, pieprz, majeranek
  • 100g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 litr wywaru mięsnego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Por umyć i pokroić białą cześć w plasterki.
  3. Boczek pokroić drobno w kostkę i przysmażyć na patelni.
  4. Ugotować ziemniaki i por na wywarze (ok. 40 minut).
  5. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać 50g śmietany.
  6. Zupę rozlać do talerzy. Polać resztą śmietany i posypać boczkiem.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Zupa ziemniaczana z porem

Powiązane przepisy