Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Krem z ziemniaków i groszku zielonego

Krem z ziemniaków i groszku zielonego

Szybka, zdrowa i pożywna kremowa zupa z ziemniaków i groszku zielonego. Podana z jajkiem na twardo i kleksem śmietany.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1,5 litra wywaru mięsnego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 5 dużych ziemniaków
  • 200g mrożonego groszku zielonego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki gęstej śmietany lub creme faiche
  • sól, pieprz
  • trochę natki z pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w wywarze. 5 minut przed końcem gotowania dodać groszek. Dodać przesmażoną cebulę.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksować na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
  6. Zupę rozlać do talerzy. Na środku zrobić kleks ze śmietany, posypać kawałkami jajka i natką pietruszki.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Krem z ziemniaków i groszku zielonego

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony