Krem z ziemniaków i groszku zielonego


Szybka, zdrowa i pożywna kremowa zupa z ziemniaków i groszku zielonego. Podana z jajkiem na twardo i kleksem śmietany.
Składniki na ok. 2 litry (ok. 5 porcji):
- 1,5 litra bulionu mięsnego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 5 dużych ziemniaków
- 200 g mrożonego groszku zielonego
- 2 jajka
- 4 łyżki gęstej, słodkiej śmietany lub jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- trochę natki z pietruszki
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i ostudzić. Obrać i pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w bulionie. 5 minut przed końcem gotowania dodać groszek i przesmażoną cebulę.
- Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
- Zupę rozlać do talerzy. Na środku zrobić kleks ze śmietany, posypać kawałkami jajka i natką pietruszki.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!