Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy
Zupa pomidorowa z piekarnika

Zupa pomidorowa z piekarnika

Zupa pomidorowa w wersji z piekarnika. Bardzo smaczna. Zupa jest dość gęsta. Do zupy nie jest potrzebny żaden dodatek typu ryż, czy makaron. Oczywiście można dodać, ale nie jest to konieczne. Ja dodaję jeszcze na końcu mięso z wywaru.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1kg pomidorów
  • 1 cebula
  • zielona cebulka (dymka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr wywaru mięsnego
  • trochę natki pietruszka
  • sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Czosnek obrać i drobno poszatkować.
  4. Cebulkę dymkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  5. Pomidory, cebulę, czosnek i cebulkę dymkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać oliwę i wymieszać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
  7. Dodać wywar i piec kolejne 25 minut. 
  8. Po tym czasie odlać ¼ zupy i odstawić na bok. Resztę zupy zmiksować blenderem na krem. Dodać odłożoną zupę. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i pietruszką.
Na podstawie przepisu z bloga: peginthejar

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 8 lat temu
    [b]Magdalena[/b] pewnie, że dymkę możesz dodać na końcu, jeśli tak wolisz. Ona w piekarniku bardzo się nie spiecze, bo pomidory puszczą sok i jest oliwa, no ale trochę wiadomo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 8 lat temu
    Hej! Pomysl na zupe jest wspanialy, poza tym, ze nie za bardzo podchodzi mi upieczona dymka. Wolalabym ja dodac pod sam koniec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zaytoon · 8 lat temu
    Bardzo mi się podoba pomysł zapiekania zupy. Wart wypróbowania!
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    ale pysznie wygląda! lubię gęste zupy

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony