Zupa krem z ziemniaka i cukinii

Składniki na 4 porcje:
- 500g ziemniaków
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1litr wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 1 żółtko
- 50ml słodkiej, płynnej śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- trochę szczypiorku lub zielonej cebulki (dymki)
- 2 kromki chleba tostowego
Sposób przygotowania:
- Chleb tostowy pokroić w kostkę i przyrumienić na suchej patelni. Odstawić na bok.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
- Na łyżce oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i cukinię i chwilę podsmażyć. Dodać wywar i gotować ok. 20 minut , aż warzywa zmiękną.
- Garnek ściągnąć z pieca. Zupę zmiksować na krem.
- Żółtko wymieszać ze śmietaną dodać do zupy i już nie gotować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
- Zupę rozlać do talerzy, posypać grzankami i szczypiorkiem.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.